Hjem Om oss Aktiviteter Foto galleri Målsetting Kontakt oss

Førjulskafé 7. des. 2019

Beskrivelse

Julefortellingen handler om en liten familie på flukt, for mer enn to tusen år siden.

Den oppmuntrer til gjestfrihet, giverglede, takknemlighet og nestekjærlighet.

I våre dager er det flere mennesker på flukt enn noen gang i historien.

Over hele verden. Nyfødte, unge og ga Vis mer...


Rapport

Førjulskafé på FUBIAK (Furuset bibliotek og aktivitetshus)- Flyktninger ved juletider Lørdag 7. desember inviterte Kultur Uten Grenser (KUG) og Kvinneforum for Verdensfred (KFVF) til Førjulskafé, med tittelen Flyktninger ved juletider, og videreførte med det Fubiaks Juleverksted, etter en felleslunsj i bibliotekets regi.

Hagerupsalen var «rigget» som kafé, med mange småbord og en lang bordrekke med hjemmebakte kaker, ost og kjeks, te og kaffe, gløgg, saft mm, og ikke minst; bugnende fruktfat!

Her var også materiell og brosjyrer fra KFVF og KUG, samt en liten utstilling av tradisjonelt utstyr for fremstilling av tradisjonsmat og te fra Sri Lanka, og Bavani fra KUG bød på deilige smaksprøver.

 

 

Etter en kort presentasjon og velkomsthilsen fra leder for KUG, Raifeh Albahleh og leder for KFVF, Johanna Toresen, åpnet programmet med musikk.

Musikerne var en rutinert trio bestående av Patricia Morales (sang, Kuba), Fernando Jauregui (sang, gitar, Mexico) og Ketil Kielland Lund (trekkspill, Norge).

De hadde satt sammen et program med sanger fra flere land i Latin-Amerika, om frykt og flukt, sorg og savn, og diskriminering og utenforskap.

Men også om solidaritet, kjærlighet og håp. Både triste og glade låter.

Det var musikk som varmet og skapte god stemning - og ettertanke. Briljante musikere!

 

 

De samme elementene gikk også igjen i de fem personlige historiene vi ble presentert for innimellom de ulike sangene, av fem unge afghanske flyktninger; Soghra Sultani, Jomaa Nazari,

Mustafa Rahimi, Hasina Shirzad og Ali Jan Ansari. To kvinner og tre menn, fra fortellergruppa UPOLERT, som ga oss sterke bilder fra livet i Afghanistan og i Norge - sine egne liv.

Ikke på TV og ikke som tall i en statistikk, men som medmennesker rett foran oss, sammen med oss. Sterkt og tankevekkende.

De to gruppene utfyllte hverandre i en fin blanding, rundt følelser som trolig de fleste kunne kjenne seg noe igjen i. Det var både veldig vakkert og veldig trist.

 

 

Med i denne blandingen kom Kvinneforum for Verdensfred og fortalte litt fra sin verdensomfattende virksomhet, og for anledningen, med spesielt fokus på sitt arbeide i Afghanistan og på Kuba. Mange ble rørt av tiltakene for Afghanistan og afghanske flyktninger: stipend, bygging av skoler og biblioteker, sykurs, mikrofinansiering, donasjon av medisinsk utstyr og mye mer. De hadde også flere informasjonsvideoer som gikk på repeat i filmrommet.

KFVF sin grunnlegger, Hak Ja Han Moon var selv flyktning under Koreakrigen og vet hvor avgjørende både hjelp og forsoningsarbeid i konfliktområder er.

 

 

Som noe av det siste på programmet gjennomførte KFVF sin Fredsbro seremoni, et opplegg der folk fra publikum deltok i en virkningsfull «forsoningssermoni», hvor to og to fremmede utvekslet fredsarmbånd. Disse var på forhånd laget av Midtøsten Gruppen Alna.

 

 

Til slutt avrundet våre utmerkede musikere den tre timer lange «flukten fra julestria» med en nydelig, varm låt fra Kuba, som var god å nynne på ut i den våte og kalde vinterlufta.

 

 

Hele kaféprogrammet ble delt i to deler, med en romslig pause på midten som ga mulighet for mye god mat og prat. Arrangementet samlet ca 60 personer, svært sammensatt både mht. alder og kulturell bakgrunn.  

 

 

Forhåpentligvis ga denne førjulskaféen både noen gode følelser og smaker og andre gode opplevelser, og kanskje også en litt nærmere innsikt i et verdensomspennende problem, millioner av mennesker på flukt, ufattelig mange tragedier, - som er virkelige, og som skjer nå.

Til ettertanke - i denne travle og svært kommersialiserte juletid.

Julen handler vel også om barmhjertighet, nestekjærlighet, gjestfrihet, giverglede...

Hjerterom!


Vis mindre

Furuset bibliotek og aktivitetshus, Trygve Liesplass 1, 1051 Oslo
+4799738458
Del:

Fra 2019-12-07 Til 2019-12-07
Fra 00:00:15 Til 00:00:18

Video


Fotogalleri

Foto:


Hold deg oppdatert på vår Facebook side!